www.stiri.cnstv.ro

Avertismentul medicului hematolog Daniel Coriu: Persoanele vaccinate trebuie să fie atente la simptomele care apar după vaccinare


Medicul hematolog, Daniel Coriu, vicepreședinte al Societății Române de Hematologie, explică formarea cheagurilor de sânge şi la ce simptome să fie atente persoanele vaccinate, informează Europa FM.

„Ceea ce oamenii trebuie să fie avertizați este apariția, după vaccinare, în primele două săptămâni a unor modificări, de exemplu oboseală, dureri în piept, umflarea piciorului, sau dureri abdominale persistente, apariția unor semne neurologice, dureri de cap, tulburări vizuale”, spune Daniel Coriu.

„La acest moment, noi, profesioniștii, suntem avertizați despre această potențială complicație și atunci știm ce avem de făcut”, adaugă medicul

Daniel Coriu a explicat că doar la anumite persoane vaccinate apar aceste cheaguri de sânge din cauza unui răspuns imun aparte. Medicul spune că persoanele vaccinate deja cu serul AstraZeneca nu ar trebui să fie îngrijorate dacă nu au avut probleme la prima administrare a vaccinului.

„Persoanele respective au întâlnit, cândva, acel adenovirus, este o infecție banală, și când întâlnește a doua acel adenovirus, este vorba de momentul vaccinării, imediat va produce anticorpi. (…) Acel anticorp se fixează pe trombocit și va duce la trombocitopenie, care, în același timp, va duce la hiperactivarea trombocitelor și la apariția cheagurilor se sânge. Accidentul apare la prima expunere, la rapel nu ar trebui să se îmtâmple nimic”, susţine medicul.

Marţi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a transmis că vaccinul AstraZeneca poate fi administrat la cerere tuturor persoanelor, indiferent dacă au sau nu programare. Pe 6 aprilie, peste 200.000 de persoane care urmau să fie vaccinate cu AstraZeneca și-au anulat programarea. De asemenea, duminică, 11 aprilie, Valeriu Gheorghiţă preciza că ritmul de vaccinare cu AstraZeneca a scăzut substanţial.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentarii
Încărcare...

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Accept Informații