www.stiri.cnstv.ro

Comisia care va verifica raportarea deceselor COVID a fost înființată. Premierul a semnat luni ordinul


Grupul de lucru din Ministerul Sănătății însărcinat cu verificarea modalității de raportare a deceselor COVID a fost înființat luni, 19 aprilie, prin ordinul premierului. Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a reclamat neconcordanțe în raportarea deceselor în două platforme dedicate, iar fostul secretar de stat Andreea Moldovan dăduse, pe 12 aprilie, un ordin pentru formarea unui astfel de grup de lucru, însă decizia „nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ”, a anunțat ulterior Ministerul Sănătății.

„Premierul Florin Vasile Cîțu, ministru interimar al Sănătății, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului sănătății nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19”, se anunță într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Din componența comisiei fac parte 7 persoane, se mai arată în comunicat.

Este vorba despre reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serciviului de Telecomunicații Speciale.

Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor.

Comunicatul Ministerului Sănătății.

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

Scandalul raportării deceselor COVID a izbucnit după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. La două zile după revocare, Vlad Voiculescu a declarat la Republica.ro că a descoperit nepotriviri între cele două platforme care înregistrează decesele COVID, Corona.Forms și AlerteMS.

„E ceva în neregulă cu decesele de COVID”, a acuzat el, spunând că „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”.

Pentru lămurirea acestor inadvertențe, Voiculescu a declarat că a înființat, în Ministerul Sănătății, un grup de lucru care să verifice datele introduse în platforme, lucru negat de premierul Cîțu, acum ministru interimar al sănătății.

Duminică seară a apărut un document care arată că acest grup fusese înființat, cu două zile înainte de demiterea ministrului, sub semnătura fostului secretar de stat Andreea Moldovan, însă luni au venit noi lămuriri: documentul este unul intern, care „nu are forță juridică” .

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentarii
Încărcare...

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Accept Informații