www.stiri.cnstv.ro

Concert-experiment cu 5.000 de participanți, fără mască și distanțare socială, în Marea Britanie


În Marea Britanie va fi organizat, pe 2 mai, un concert de muzică în aer liber, cu participarea a 5.000 de persoane, fără distanțare socială și fără obligația de a purta mască de protecție, au anunțat duminică autoritățile, conform CNN.

Guvernul vrea să vadă astfel dacă poate readuce publicul la evenimente în siguranță, în această vară, mai arată sursa citată.

Evenimentul va avea loc la Sefton Park, din Liverpool, iar cei care vor cumpăra bilete vor fi obligați să efectueze un test rapid la un centru local. Cercetătorii testează astfel și rolul pe care o astfel de facilitate l-ar putea juca în revenirea la organizarea de evenimente pe scară largă. De asemenea, ei vor examina, la fața locului, „mișcările și comportamentul mulțimii”.

Mai multe evenimente-pilot, analizate de autorități

Concertul-pilot face parte dintr-un program de cercetare privind modul în care vor fi organizate evenimente pe stadioane, în teatre, în centrele de conferințe sau cluburile de noapte. Pe fondul pandemiei de coronavirus, mai multe festivaluri, cum ar fi cel de la Glastonbury, au fost anulate.

Experimentele au început sâmbătă, cu Campionatele Mondiale de Snooker. Acestea se desfășoară până pe 3 mai și primesc zilnic până la 1.000 de spectatori la Sheffield Crucible Teathre din nordul Angliei.

Secretarul pentru Cultură din Marea Britanie, Oliver Dowden, a declarat: „Suntem cu un pas mai aproape de o vară cu evenimente live, programul nostru științific este în derulare”. El a spus că se testează diverse formule.

La rândul său, secretarul de stat pentru Sănătate, Matt Hancock, a afirmat că acest proiect-pilot va aduce informații importante și va învăța autoritățile cum să acționeze pentru ca evenimentele mari să se desfășoare „în siguranță”.

Promotorul Festival Republic, cel care organizează evenimentul, a scris pe pagina sa de internet că este „încântat” să ajute guvernul pentru a readuce fanilor muzica live înapoi. Proiectul-pilot Sefton Park este un „eveniment vital”, care va ajuta la relansarea industriei muzii live. Pentru că face parte dintr-un „experiment științific”, biletele pot fi achiziționate doar de către rezidenții regiunii Liverpool City, anunță organizatorii. Participanții nu trebuie să păstreze distanța socială și să poarte măști de protecție, deoarece experimentul „face parte din cercetarea privind transmiterea Covid la un festival de muzică în aer liber”, mai scriu aceștia.

Evenimente similare în Spania și Olanda

Și alte țări derulează în această perioadă teste pentru redeschiderea industriei de evenimente în aer liber, în această vară. La sfârșitul lunii martie, circa 5.000 de persoane au participat la un concert în aer liber, potrivit BBC. Participanții au fost obligați să prezinte teste negative la coronavirus, nu au păstrat distanța socială, dar au purtat măști de protecție.

Un experiment similar s-a derulat în Olanda, unede participanții la un festival de două zile au fost obligați să prezinte teste Covid negative.

Boc propune un concert-experiment la Cluj

În România, primarul Emil Boc a propus recent organizarea unui concert-experiment la Cluj-Napoca. „Aș face un test, să vedem dacă putem relua festivalurile la vară”, a spus Boc. „Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a completat primarul.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. AcceptInformații