www.stiri.cnstv.ro

IMAGINEA ANULUI. La ce cascadorii sunt supuși pacienții COVID, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI


Pentru că nu există rampe pentru tărgi, urcarea pacienților români în secțiile ATI mobile, aduse de SMURD din Turcia, sunt operațiuni dificile, derulate la mare înălțime! O fotografie intrată în posesia Libertatea arată cât de riscantă e operațiunea. Managerul de la „Marius Nasta” spune că se apelează la ISU la urcarea sau coborârea fiecărui pacient.

În curtea Spitalului Marius Nasta un pacient aflat pe targă „levitează” la peste doi metri și jumătate deasupra solului. Două cadre medicale în combinezoane se întind pentru a ține atât targa, cât și roțile blocate pe micul elevator aflat în dotarea TIR-ului. Alte 8 persoane stau cu sufletul la gură în jurul platformei mobile până când targa cu pacientul COVID este introdus în interior.

Pacientul e ridicat, cu targa, la peste 2,5 metri pentru a fi băgat în TIR-ul ATI. Două cadre medicale în combinezoane asigură targa în momentul operațiunii

„Nu cred că acest elevator a fost gândit pentru pacienți aflați pe tărgi, ci mai degrabă pentru pacienți aflați în cărucioare sau pentru marfă. Este foarte mic, iar picioarele tărgilor se află la limita elevatorului. Practic, dacă targa se mișcă un pic riscă să cadă cu tot cu pacient. Este un adevărat exercițiu de echilibristică”, a descris sistemul o asistentă.

Scena are loc la intrarea în TIR-ul care găzduiește Terapia Intensivă suplimentară, aflată în curtea Spitalului Marius Nasta din București.

Managerul: „Apelăm la ISU când trebuie urcat sau coborât vreun pacient”

Doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta, recunoaște că operațiunea de introducere a pacienților aflați pe targă în TIR-ul ATI din curte este una destul de delicată. „De când am avut incidentul cu generatorul care a luat foc avem în permanență un echipaj ISU lângă TIR și apelăm la ajutorul lor atunci când trebuie urcat sau coborât vreun pacient”, a spus directorul, care a precizat că în ciuda acestor deficiențe, secția mobilă i-a scutit de transferul bolnavilor către alte spitale.

Cei 4 pași ce par ușori, dar nu sunt

Containerele mobile ATI au ajuns și la spitale din Moldova: la Galați, la Iași, la Botoșani. Un medic din estul țării a confirmat că nu există nicio rampă pentru introducerea pacienților aflați pe targă în TIR-ul de Terapie Intensivă și că trebuie folosit micul elevator. Acesta a descris și pașii ce trebuie urmați:

Bolnavii sunt duși în spatele TIR-urilor ATI pe targă;Sunt așezați pe platforma-elevator;Se apasă pe un buton, care urcă platforma;Bolnavul este tras, cu spatele și cu atenție, și introdus în TIR.

România este singura țară europeană care a cumpărat astfel de TIR-uri ca să le folosească drept secții de terapie intensivă. Iar celelalte țări care le folosesc în scop medical sunt Ucraina, Mauritania, Kârgâzstan și Libia.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentarii
Încărcare...

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Accept Informații