www.stiri.cnstv.ro

Ioana Mihăilă: „Încă înainte de septembrie am putea renunţa la mască în spaţiile deschise”


Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că masca ar putea să nu mai fie obligatorie în birourile în care toți angajații sunt vaccinați, iar autoritățile ar putea să renunțe la această măsură și în spațiile deschise, chiar înainte de 1 septembrie, dacă destule persoane vor fi vaccinate, potrivit news.ro.

„Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a declarat Ioana Mihailă, în emisiunea Insider Politic de pe PrimaTV.

În spații închise, masca de protecție nu va dispărea însă în acest an, spune oficialul.

Ministrul sănătății a mai spus că pandemia a început „să o ia mai încet”, ceea ce este „o veste bună”, scăzând presiunea pe paturile ATI.

„Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ministrul nu a oferit detalii exacte despre măsurile care vor fi relaxate de la 1 iunie, arătând că ele vor fi discutate la nivelul Guvernului, pe baza opiniilor de la specialiști.

„Cred că trebuie să gândim noi, autorităţile, aceste restricţii, aşa încât ele să poată fi acceptabile pentru populaţie. Pentru că degeaba impunem nişte restricţii foarte mari, foarte severe, dacă ele nu sunt respectate. Cred că scopul nostru este să stimulăm populaţia să se vaccineze şi atunci să începem să relaxăm condiţionat de existenţa sau nu a vaccinării în grupul care doreşte să participe la un anumit eveniment”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ea a precizat că deocamdată nu există dovezi ştiinţifice care să spună care este procentul din populaţie care trebuie vaccinat pentru a ajunge la imunizarea în masă.

„Pe lângă vaccinare, contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic. (…) Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală, are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică, e adevărat, să transmitem mai departe celorlalţi şi atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a continuat Ioana Mihăilă.

Ea a arătat că nu se poate vorbi de o dată exactă în care pandemia se va sfârși.

„Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul sănătăţii.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. AcceptInformații