www.stiri.cnstv.ro

Ioana Mihăilă: „Vestea bună e că pandemia a început să o ia mai încet”


Ministrul Sănătății a declarat sâmbătă că pandemia a început „să o ia mai încet”, ceea ce este „o veste bună”, scăzând presiunea pe paturile ATI,
potrivit news.ro. Acest lucru este confirmat și de bilanțul de astăzi, 9 mai, când numărul pacienților de la terapie intensivă a scăzut sub pragul de 1.000.

„Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a afirmat Ioana Mihăilă, în emisiunea Insider Politic de pe Prima TV.

Ministrul nu a oferit detalii exacte despre măsurile care vor fi relaxate de la 1 iunie, arătând că ele vor fi discutate la nivelul Guvernului, pe baza opiniilor de la specialiști.

Ioana Mihăilă a arătat că nu se poate pronunța o dată exactă când pandemia se va sfârși, iar până în acel moment respectarea măsurilor de protecție este extrem de importantă.

„Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ea a arătat că nu se poate pronunța exact un procent din populaţie care trebuie vaccinat pentru a ajunge la imunizarea în masă.

„Încă nu există suficiente dovezi ştiinţifice care să ne spună care este procentul populaţiei care trebuie să fie vaccinată sau care trebuie să fi trecut prin infecţie pentru a atinge a atinge această imunizare în masă”, a transmis Mihăilă.

„Pe lângă vaccinare contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic. (…) Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală, are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică, e adevărat, să transmitem mai departe celorlalţi şi atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a completat Ioana Mihăilă.

Ea a precizat că deocamdată nu a fost stabilit dacă renunţarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie. Mihăilă a mai afirmat apariţia unui val patru al pandemiei depinde de noi, o condiţie esenţială pentru ca acest lucru să nu se întâmple fiind vaccinarea.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. AcceptInformații