www.stiri.cnstv.ro

Noi simptome descoperite la varianta indiană a COVID-19. Expert: „Virusul a devenit atât de imprevizibil”


India a raportat până în prezent 18,6 milioane de infecții cu COVID-19 în 2021, comparativ cu 10,3 milioane anul trecut, iar varianta delta a coronavirusului, care a alimentat al doilea val devastator din această țară, este cea mai infecțioasă descoperită până în prezent, relatează HotNews.ro, care citează Bloomberg.

Medicii din India au legat de varianta apărută în această țară unele probleme de auz, dureri gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu au fost de regulă observate în rândul pacienților cu COVID-19.

„Anul trecut am crezut că am învățat despre inamicul nostru, dar s-a schimbat. Virusul a devenit atât de imprevizibil”, a declarat doctorul Abdul Ghafur, specialist în boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai, cel mai mare oraș din sudul Indiei.

Dureri abdominale, stare de greață, vomitat, pierderea poftei de mâncare, diaree, probleme de auz și dureri articulare sunt printre noile simptome pe care le prezintă pacienții diagnosticați cu Covid, potrivit mai multor medici care tratează pacienți în diferite regiuni din India.

Unii pacienți dezvoltă micro-trombi sau mici cheaguri de sânge, atât de gravi, încât cauzează moartea țesutului afectat și apariția cangrenei, afirmă doctorul Ganesh Manudhane, un cardiolog din Mumbai.

Doctorul Ganesh Manudhane care a tratat opt pacienți pentru complicații tromboembolice în ultimele două luni, a dezvăluit că în două dintre acezste cazuri a fost nevoie de amputarea unor degete sau a unui picior.

„Am văzut 3-4 cazuri în tot anul trecut, acum e un pacient pe săptămână”, afirmă Manudhane.

Simptomele atipice dezvoltate de pacienții infectați cu varianta delta și o variantă apropiat înrudită numită kappa, a cărei răspândire a dus la impunerea unui nou lockdown în orașul australian Melbourne, încă sunt confirmate, afirmă Raina MacIntyre, profesoară de biosecuritate globală la Universitatea New South Wales din Sidney.

„Între timp este important să luăm notă de acest lucru și să fim conștienți de posibilele simptome atipice”, susține aceasta.

Creșterea vertiginoasă a numărului de noi contagieri ar putea să fi cauzat și creșterea incidenței cu care complicațiile rare ale COVID-19 sunt observate.

Cu toate acestea, doctorul Ganesh Manudhane afirmă că este nedumerit de cheagurile de sânge pe care le vede la pacienți din numeroase grupe de vârstă care nu au nicio istorie de probleme legate de coagularea sângelui.

„Suspectăm că ar putea fi din cauza noii variante a virusului”, afirmă acesta.

Medicii găsesc, de asemenea, cazuri de cheaguri care se formează în vasele de sânge care alimentează intestinele, cauzând dureri de stomac, singurul simptom pentru unii pacienți.

Unii pacienți caută, de asemenea, îngrijiri medicale pentru pierderea auzului, inflamație în jurul gâtului și amigdalită severă, afirmă dr. Hetal Marfatia, un chirurg de la Spitalul Memorial Regele Edward din Mumbai.

„Fiecare persoană prezintă simptome diferite” în al doilea val, afirmă aceasta.

De asemenea, cazurile de mucormicoză, o infecție oportunistică rară, au crescut la rândul lor vertiginos în India.

Denumită și „ciuperca neagră”, aceasta a infectat deja peste 8.800 de pacienți și supraviețuitori până pe 22 mai, forțând autoritățile responsabile de sănătatea publică să declare o epidemie.

Cel mai alarmant aspect al actualului val din India este viteza cu care virusul se răspândește, inclusiv în rândul copiilor, afirmă dr. Chetan Mundada, un medic pediatru din Hyderabad.

Varianta delta este „cauza principală” a celui de-al doilea val mai mortal și este cu 50% mai infecțioasă decât varianta britanică (denumită alfa de OMS), potrivit unui studiu publicat recent de un grup de experți ai guvernului indian.

În timp ce valul din India a început să scadă – numărul de infecții zilnice s-a redus la mai puțin de un sfert față de vârful înregistrat pe 7 mai – varianta delta declanșează focare în alte părți, printre care Taiwan, Singapore și Vietnam.

Dovezile preliminare din Anglia și Scoția, unde varianta indiană a devenit dominantă, arată că aceasta duce la un risc mai mare de spitalizare.

FOTO: EPA

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. AcceptInformații