www.stiri.cnstv.ro

Pașaportul Covid, valabil în UE, a intrat în teste, pentru a deveni operațional de la 1 iunie


Certificatul sanitar european, care va facilita călătoriile în interiorul UE, a intrat luni în faza de teste, pentru a putea deveni operațional în iunie, înaintea sezonului estival, informează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Franța și Malta sunt primele două țări care testează interoperabilitatea acestui sistem. Etapa-pilot se va derula timp de două săptămâni și va include 18 state din UE, la care se adaugă Islanda. Testul nu folosește date reale, însă, dacă va funcționa, sistemul va fi implementat de la 1 iunie.

Certificatul „verde digital” va cuprinde un cod QR care arată că titularul a fost vaccinat împotriva Covid, a fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut și cu o semnătură electronică, pentru atestarea autenticității. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliția de frontieră, codul QR este scanat și este verificată semnătura electronică.

Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems și SAP.

Negocierile pe regulament, în faza finală

Pe
plan intern, statele membre pot folosi aplicații distincte dacă
doresc acest lucru, iar unele au deja în dezvoltare astfel de
aplicații.

În paralel cu pregătirile tehnice, între Parlamentul European (PE) și Consiliul UE însă au loc negocieri cu privire la regulamentul „certificatului verde digital”. Parlamentul cere, printre altele, ca prețul testelor să fie plafonat sau costurile să fie suportate de către statele membre. Pe de altă parte PE mai cere ca guvernele să nu poată impune restricții suplimentare deținătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Unele state vor să-și păstreze însă această posibilitate.

Soluția la care se va ajunge va trebui aprobată de Consiliul UE și votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârșitul lui iulie.

Unele state, cum ar fi Austria, vor să încheie acorduri bilaterale de mobilitate dacă nu se va ajunge la o soluție comună, la summitul european din 25 mai.

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. AcceptInformații