www.stiri.cnstv.ro

Suedia are cele mai multe cazuri noi de COVID-19 pe cap de locuitor din Europa


Suedia a raportat în ultima săptămână cel mai mare număr de noi infecții cu COVID-19 pe cap de locuitor din Europa și are un număr fără precedent de pacienți internați în secțiile terapie intensivă de la începutul pandemiei, informează The Guardian.

Țara scandinavă, care a optat să intre în carantină și a ridicat treptat și restricțiile impuse în cea mai mare parte voluntar, are o medie pe șapte zile de 625 de infecții noi la un milion de oameni, potrivit ourworldindata.org.

Prin comparație, Polonia are o medie de 521 de infecții noi, Franța, de 491, Olanda, de 430, Italia, de 237, iar Germania, de 208, arată datele.

Cifra înregistrată de Suedia este de multe ori mai mare decât cele din țările nordice vecine, Finlanda, Danemarca și Norvegia, cu 65, 111, respectiv 132 de cazuri la un milion de persoane.

Potrivit datelor oficiale, luni, în secțiile de terapie intensivă din Suedia se aflau 392 de persoane, mai multe decât cei 389 de pacienți internați la ATI la vârful celui de-al doilea val al pandemiei, în ianuarie, dar mai puține decât cei 558 de pacienți aflați în terapie intensivă în primăvara anului 2020.

Cu toate acestea, în timp ce numărul pacienților infectați cu COVID-19 și a celor aflați în terapie intensivă a crescut, numărul deceselor înregistrate de din Suedia nu a crescut așa de mult.

Acest lucru se datorează, conform agenției naționale de sănătate, faptului că multe persoane vulnerabile, în special bătrânii din centrele de îngrijire, au fost vaccinate.

Guvernul social-democrat al prim-ministrului Stefan Lofven a amânat la sfârșitul lunii martie reducerea planificată a unor restricții până cel puțin la 3 mai, dar a insistat că nu sunt încă necesare măsuri mai dure pentru a controla această creștere a cazurilor noi.

Magazinele neesențiale au rămas deschise în Suedia, deși cu număr limitat de clienți, iar barurile și restaurantele au continuat să servească publicul, deși cu restricții din ce în ce mai dure privind vânzările de alcool.

S-au impus restricții în ceea ce privește adunările publice, dar școlile au rămas în mare parte deschise.

Sondajele au arătat că suedezii au acordat mai puțină atenție recomandărilor în ultimele săptămâni, determinându-l pe epidemiologul șef al țării, Anders Tegnell, să reacționeze. „Este necesar ca oamenii să respecte regulile pe care le avem”, a spus Andres Tegnell.

Țară cu 10 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat peste 13.000 de decese asociate COVID-19, o rată mult mai mare decât a țărilor vecine, dar mai scăzută faţă de unele dintre statele europene care au optat pentru carantină.

O analiză a datelor oficiale din mai multe țări a arătat luna trecută că rata mortalității a fost mai mică în Suedia în 2020 decât în ​​majoritatea țărilor europene.

Experții în boli infecțioase au spus că rezultatele nu ar trebui să fie văzute ca dovezi că restricțiile nu erau necesare, dar au recunoscut că pot indica faptul că poziția Suediei în ceea ce privește combaterea pandemiei poate avea unele aspecte demne de studiat.

Datele preliminare de la agenția de statistici a UE, Eurostat, compilate cu cele de la agenția de știri Reuters, au arătat că Suedia a înregistrat cu 7,7% mai multe decese în 2020 decât media sa din ultimii patru ani, o cifră mai mică decât în ​​21 din cele 30 de țări chestionate.

Spania și Belgia, care au optat pentru intrarea de mai multe ori în carantină, au avut așa-numitul exces de mortalitate de 18,1%, respectiv 16,2%.

Cu toate acestea, Suedia s-a descurcat mult mai rău decât vecinii săi nordici, Danemarca înregistrând doar 1,5% exces de mortalitate, Finlanda 1,0%, în timp ce Norvegia nu a avut deloc un exces de mortalitate în 2020.

FOTO:Hepta

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentarii
Încărcare...

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Accept Informații