www.stiri.cnstv.ro

Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina sunt peste 500 de morți în plus. Fostul ministru spune că sunt diferențe și la Spitalul ROL 2, MApN neagă


Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, a vorbit luni, într-o emisiune la Europa FM, despre diferențele de raportare a numărului de decese de COVID, afirmând că în cazul Spitalului Colentina diferența este de „sute de morți”.

UPDATE ora 16:15: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a respins, luni, declarațiile lui Vlad Voiculescu cu privire la faptul că spitalul ROL 2 ar raporta greșit decesele cauzate de COVID.

ROL 2 funcționează ca spital COVID din luna aprilie 2020 și „toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a transmis MApN.

Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale.

Ministerul Apărării Naționale:

Vlad Voiculescu a dat un exemplu concret privind diferențele între cele două platforme de raportare: Alerte.MS (platforma unde datele sunt introduse de spitale și laboratoare) și Corona.Forms (aplicația care centralizează toate datele, validate prin DSP-uri).

„Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele este mai mare, semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea. Dacă ne uităm, de exemplu, la Spitalul Colentina vedem că diferența este de sute de persoane, peste 500”, a declarat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, luni, într-o emisiune la Europa FM.

Fostul ministru al sănătății susține că aceste diferențe sunt valabile „pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

Iar un alt exemplu dat de el este Spitalul ROL2, „adică acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, acolo există, de asemenea, o diferență”.

Fostul ministru al sănătății a explicat și motivul pentru care există, în opinia lui, aceste diferențe.

„Unu, metodologia, doi, aplicarea metodologiei. Am aflat de această problemă cu câteva zile înainte, nu era singura problemă de pe masă.(…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare, responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a mai transmis Vlad Voiculescu.

Potrivit unor surse citate de G4Media, conducerea Spitalului Colentina a început luni renumărarea cazurilor.

Într-un articol publicat sâmbătă, Libertatea a cercetat de unde se nasc diferențele, potrivit oficialităților INSP, dar și unde susțin surse din sistem că autoritățile nu spun adevărul, ușor de văzut și de oferit publicului, dintr-o singură bază de date în timp real.

Citește și: De unde sunt diferențele invocate de Voiculescu? Spitalele raportează morții COVID cu „roșu” și DSP-urile îi invalidează pe unii dintre ei, făcându-i „verzi”

| Știre indexată de pe site-ul: https://www.libertatea.ro/subiect/coronavirus


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentarii
Încărcare...

Acest site folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Accept Informații